EN | NL | FR | ES | PT | IT | DE | HUN | POL | RU | CH
JP | FI | IND | FIL | GEO | SEP | SWE | UKR | BEN | عربي


Wat heb ik met HIV/AIDS te maken?
Je bent geen homo en je woont ook niet in een plattelandsdorpje in Afrika dus je hebt niets te maken met HIV/AIDS, right? Fout gedacht: nadat ze enkele jaren stabiel zijn gebleven, stijgt het aantal HIV-infecties opnieuw in alle westerse landen, ook in België en Nederland. In sommige Europese landen zijn meer dan één-derde van de nieuwe infecties te vinden bij vrouwen en meer dan de helft van alle HIV-besmettingen wereldwijd vinden plaats bij jongeren tussen 15-24 jaar. Vorig jaar raakten meer dan 65.000 Amerikanen en Europeanen besmet met het HIV virus, wat betekent dat er in Amerika nu al meer dan 1 miljoen seropositieve mensen rondlopen en een half miljoen in West- en Centraal Europa. Dankzij antiretrovirale medicijnen kunnen seropositieve mensen langer overleven dan vroeger, maar HIV/AIDS is nog altijd niet te genezen en deze medicijnen zijn ook niet overal verkrijgbaar; sinds het jaar 2000 is het aantal AIDS-doden in Oost Europa daardoor verdriedubbeld, terwijl ze in West Europa en Noord Amerika (waar antoretrovirale midellen makkelijker te krijgen én te betalen zijn) dalen.

Totdat er een echt geneesmiddel tegen AIDS uitgevonden wordt, blijven preventie en bescherming dus essentieel om HIV te voorkomen!

Preventie: kies voor veiligheid, niet voor spijt!
Wanneer je vrijt, zijn jij en jouw partner enkel veilig als je contact met elk lichaamsvocht (bloed, sperma – ook voorvocht – en vaginale afscheidingen) vermijdt. Hierdoor is het noodzakelijk een fysieke barrière -zoals een condoom- te gebruiken bij elk sexueel contact omdat de huid van de mond, vagina, penis en anus zo gevoelig is en ze sneetjes of kleine wondjes kan hebben die als een open deur zijn voor HIV-besmettingen of andere besmettingen van andere SOA.
top
Gewaagde zaak
Natuurlijk ben je beter altijd veilig, maar er zijn een aantal situaties die extra gevaarlijk zijn:

  • Wanneer je meerdere partners hebt, stijgt het risico dat ze HIV+ zijn.
  • Druggebruik en overmatig alcohol drinken veranderen je besef waardoor je dingen gaat doen die je niet zou doen wanneer je nuchter bent. Maak jezelf niets wijs: het gebeurt!
  • Geïnjecteerde drugs vormen een groter risico wanneer je de benodigdheden deelt. Om geen risico op een HIV-besmetting te lopen, is het belangrijk bij elke injectie nieuwe, schone en steriele naalden en injectiespuiten te gebruiken.
  • Anale sex maakt je nog kwetsbaarder voor een infectie, omdat de anus een bijzonder gevoelige huid heeft.
  • Als je in een land verblijft met een hoge HIV-besmettingsgraad en condooms zijn moeilijk te verkrijgen, heb je beter geen sex. Of dit realistisch is, is een andere vraag, maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!


Nog een laatste belangrijke tip: gebruik een nieuw condoom bij elk sexueel contact! Recycleren is goed, maar niet wanneer jouw gezondheid, en die van jouw partner, op het spel staan.
top
Overdracht
Je kunt HIV opdoen wanneer bloed, sperma – ook voorvocht – of vaginale uitscheidingen in jouw bloedbaan terecht komen. De meeste HIV-besmettingen zijn een gevolg van onveilig vrijen (vaginaal, anaal of oraal) met iemand die HIV+ is. Maar er zijn ook andere manieren om besmet te raken, zoals het delen van naalden / injectiespuiten of tijdens de zwangerschap, de bevalling of de borstvoeding wanneer de moeder HIV+ is. Andere sociale contacten zijn veilig, omdat er, buiten de bovengenoemde situaties, geen andere manier is om besmet te raken met HIV.
top
Wie krijgt HIV?
Iedereen kan besmet raken met HIV – het virus discrimineert niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen sinds 25 jaar en het virus treft steeds meer jonge mensen (ongeveer de helft van de mensen die vorig jaar besmet raakten, was tussen 15 en 24 jaar). Onveilig vrijen en drugnaalden en injectiespuiten delen, maken je kwetsbaarder om besmet te raken. HIV of AIDS staat niet op iemands gezicht geschreven; het is onmogelijk te weten wie de ziekte heeft, dus veilig zijn is de boodschap.
top
Doe de test en stel jezelf gerust
Een HIV-test afleggen is de beste – en enige – manier om te weten of je HIV+ bent. Als je denkt dat je onveilige sex hebt gehad, laat je dan testen. Een negatief resultaat is natuurlijk het beste, maar als je positief bent, zal je op deze manier zo snel mogelijk toegang krijgen tot de juiste behandeling en je leven met de ziekte zal minder moeilijk en ook langer worden. Struisvogelpolitiek is hier echt niet op zijn plaats. Een HIV-besmetting kan drie maanden na de blootstelling aan het virus al opgespoord worden, maar het kan soms tot zes maanden duren om het zeker te weten. Om 100% zeker te zijn, laat je je zes maanden na de onveilige situatie testen – en vrij ondertussen alsjeblieft veilig!
top
Wat moet je doen wanneer je de resultaten krijgt?
Blijf in de eerste plaats kalm – je druk maken helpt echt niet; je zult de resultaten van de HIV-test moeten aanvaarden, wat de gevolgen ook zijn.

1. Je bent HIV-

Blijf veilig vrijen en maak goed gebruik van condooms. Bij druggebruik moet je ervoor zorgen dat je benodigdheden steriel zijn voordat je ze gebruikt. Je kunt je best zes maanden later opnieuw laten testen om de resultaten te bevestigen.

2. Je bent HIV+

Laat je zo snel mogelijk behandelen om je gezondheid te beschermen en om te verhinderen dat AIDS zich ontwikkelt. Je zoekt best een HIV-specialist, maar ook een steunende organisatie, die je psychologisch zal bijstaan. Je druggebruik, alcoholconsumptie en rookgedrag moeten verminderen, omdat ze je immuunsysteem kunnen aantasten – draag zorg voor je lichaam. Je moet ook nagaan of je niet met tuberculose besmet raakte bij de HIV-besmetting (vaak komt dit samen voor). Laat je dus snel testen, zodat je meteen een goede behandeling tegen TBC kunt krijgen als dat nodig is.
top
Hoe en wanneer wordt HIV AIDS?
HIV wordt op een bepaald moment AIDS bij de meeste besmette personen, maar AIDS kan zich sneller of trager ontwikkelen. Dit hangt af van een aantal factoren, zoals je levensstijl of de medische behandeling die je volgt. Je moet opletten als je rookt, meer alcohol gebruikt dan aanbevolen of als je ook met andere sexuele aandoeningen bent besmet, omdat deze factoren je immuunsysteem aantasten.

HIV wordt officieel AIDS wanneer het aantal T-cellen daalt tot onder 200 of 14%. Vanaf dat moment heeft HIV ervoor gezorgd dat je immuunsysteem aanzienlijk verzwakt is, waardoor je kwetsbaar bent voor een heleboel infecties.
top
Zo gebruik je een condoom
  1. Bewaar je condoms op een koele plaats.
  2. Let op de ‘versheidsdatum’ –als die in orde is, open dan de verpakking voorzichtig –zonder daarbij je tanden te gebruiken!- en haal het condoom eruit.
  3. Druk met je vingertoppen de lucht uit het topje van het condoom en plaats het dan over de tip van de stijve penis, met de goede kant naar boven –de goede kant van het condoom, wel te verstaan.
  4. Als het condom goed op zijn plaats zit kun je het met je andere hand verder over de penis rollen tot aan de basis.
  5. Gebruik geen glijmiddel op basis van olie zoals vaseline of body lotion, want die kunnen het condom beschadigen, waarna het uitteraard niet meer 100% safe is.
  6. Geniet van je vrijpartij en vergeet niet om na het vrijen het condoom goed vast te houden aan de basis als je je penis weer tevoorschijn tovert –zo voorkom je dat het voortijdig van je penis glijdt.
  7. Nogal evident, maar een gewaarschuwd man of vrouw telt voor twee: gebruik een condoom maar één keer!
top
DESIGNERS AGAINST AIDS (DAA) is een project van non-profit organisatie ‘Beauty Without Irony’. DAA werd opgestart in 2004 om in de internationale media de aandacht te vestigen op de AIDS-problematiek en om het grote publiek -vooral jongeren in de geïndustrialiseerde wereld- bewust te maken van de gevaren ervan.

We vragen hiervoor bekende en opkomende modeontwerpers, muzikanten, kunstenaars en andere beroemdheden om designs te ontwerpen die we dan afdrukken op T-shirts, truien, tassen, vesten, condoomdoosjes, mappen, enz. De T-shirts en sweaters uit de DAA-collectie worden gemaakt van organisch katoen in een Fair Trade gemeenschap in India, met de steun van het Duitse bedrijf Sense Organics.

daa

Het logo van DAA – dat al onze producten siert – bevat de URL van onze website, zodat recente informatie over HIV/AIDS makkelijk te vinden is via de pagina Links. We nemen ook deel aan evenementen, tentoonstellingen, beurzen en festivals en werken nauw samen met geïnteresseerde kunstenaars, organisaties en merken – op deze manier winnen we steeds meer aandacht voor onze zaak.

Bookmark and Share



Guests online:    2
Members online: 0
© designersagainstaids.com 2024 - design and development: www.sailboardsrotterdam.com - web design • cms • applications